PODOLOGIE
WAT IS PODOLOG
De podoloog is de paramedische beroepsbeoefenaar die patiënten met aandoeningen ter hoogte van de voet onderzoekt en indien nodig behandelt. De klachten van de patiënt kunnen zich zowel ter hoogte van de huid als van de nagels van de voet bevinden, maar kunnen ook hoger gelegen zijn, zoals knie-, heup- en rugpijn die hun oorzaak vinden ter hoogte van de voet.
De podoloog vervult ook een belangrijke rol bij de behandeling van de voeten van patiënten met chronische ziekten zoals diabetes en reuma, …

1. ANAMNESE
Tijdens de anamnese noteer ik de persoonlijke gegevens, daarna wordt de oorzaak van de klacht achterhaald door specifieke klachtgerichte vraagstelling. Zoals onder andere de locatie van de klacht, hoe de klacht is ontstaan, het verloop en de achtergrond van de klachten. Als ik een duidelijke beeld heb start ik met het onderzoek.
2. INSPECTIE EN PALPATIE
De inspectie vindt zowel staand en zittend plaats. Eerst bekijk ik op de podoscoop (de voetspiegel) het voettype, de stand van de voeten, enkels, knieën, benen en de houding. Op de podoscoop kan de druk aan de onderkant van de voeten bekeken worden. In de behandelstoel bekijk ik uitgebreid naar de voeten, huid en nagels.
Het volgende onderdeel is de palpatie. Ik ga de exacte plek van de pijn bepalen of eventueel de pijn opwekken.


3. FUNCTIE ONDERZOEK
Op de behandelbank test ik de functie en bewegelijkheid van de onderste ledematen, meer bepaald de range of motion van de gewrichten, spierkracht -en spierlengte testen worden uitgevoerd.
4. BIOMECHANISCH ONDERZOEK
Aan de hand van verschillende bissectrices (lijnen) die getekend worden op de voet en onderbeen kunnen we zo de waarden opmeten. Vaak kan dit asymmetrisch zijn.


5. GANGANALYSE
Tijdens de ganganalyse worden de beelden met een high-speed camera opgenomen. Zo kunnen de beelden in slow-motion bekeken en geanalyseerd worden.
6. ZOOLTHERAPIE
Door middel van een 3D laser scanner kan er een perfecte afdruk gemaakt worden die de contouren van uw voet weergeeft en dit in zijn meest neutrale positie.


7. SCHOENINSPECTIE
Tijdens de schoeninspectie bekijk ik het afslijten van de schoenzolen en de schoenen worden onder andere beoordeeld op functionaliteit. Ik kijk of de schoenen de goede lengte en breedtemaat hebben.
3 pijlers van een goede schoen:
- Stevige hielkap (contrefort)
- Stevig in de lengte
- Mag enkel plooien bij de tenen