top of page

MEDISCHE PEDICURE

Verschillende behandelingstechnieken

IMG_20201219_092751.jpg

NAGELBEUGEL

Ingegroeide nagel

Teennagels zijn erg  kwetsbaar. Ze zitten in schoenen weg gestopt en er kan makkelijk iets of iemand  op vallen of trappen.

Een veel voorkomend  klacht is het ingroeien van de nagels, met name van de grote teen. Bij een  ingegroeide nagel drukt er een scherpe nagelpunt in de huid. Doordat de nagel  erg hard is kan de huid stuk gaan en ontstoken raken. Een pijnlijke zwelling  aan de rand van de nagel is het gevolg. Vaak is er geen sprake  van een ingegroeide nagelpunt, maar is de nagelrand alleen fors geïrriteerd.  Hierbij kunnen dezelfde symptomen aanwezig zijn.


Oorzaak

Een van de oorzaken van een ingegroeide nagel is een afwijkende vorm van de  nagel. Als een nagel boller loopt dan normaal (hyperconvex) ontstaat er meer  druk in de nagelrand en kan er eerder een irritatie ontstaan. Het verkeerd knippen van de  nagels is ook een veel voorkomende oorzaak. De nagel moet altijd recht  afgeknipt worden.

De nagelhoeken mogen niet in de huid “weggedoken” zitten maar  moeten aan de voorkant van de teen een beetje uitsteken. Transpirerende voeten  maken de huid week en daardoor kwetsbaar. Het dragen van te krappe schoenen  geeft teveel druk op de nagels. Tijdens bepaalde sporten (zoals voetbal en  ballet) ontstaat er ook veel druk op de tenen en de nagels.


Behandeling

Een medisch pedicure zal altijd proberen de oorzaak van het ingroeien op te  sporen. Als er een nagelpunt  in de huid zit, wordt deze (zo mogelijk) door de pedicure verwijderd. De  eventueel aanwezige ontsteking wordt verzorgt/ behandeld (o.a. dagelijks schoon  spoelen onder de douche, GEEN voetenbadjes). De medisch pedicure zal adviezen  meegeven over de juiste verzorging van de nagels en indien nodig een  schoenadvies. Bij o.a. een te bolle  nagel kan een nagelbeugel gemaakt worden (orthonyxie). Hierbij wordt een  beugeltje op de nagel geplaatst om de druk van de nagel uit de nagelrand weg te  halen. In sommige gevallen kan hier de vorm van de nagel blijvend mee  gecorrigeerd worden.

Zodra de klachten  verdwenen zijn kan het soms verstandig zijn om het  preventief te laten verzorgen. Vooral als nagels raar  van vorm of moeilijk te knippen zijn kan hierdoor het terugkomen van de  klachten voorkomen worden . Bij extreme klachten,  zoals een sterk bloedende zwelling, kan het mogelijk zijn dat de medisch pedicure niet meer kan behandelen. Dan zal een deel van de nagel chirurgisch verwijderd  moeten worden. Hiervoor zal de medisch pedicure terugverwijzen naar de huisarts.

i282882364613516964._szw480h1280_.jpg

NAGELREPARATIES

De nagelreparatie is een techniek waarbij de natuurlijke nagel gedeeltelijk of volledig door een kunstnagel wordt vervangen. Deze zogenaamde nagelprothese kan worden vervaardigd door middel van gel of acryl. De nagel voelt heel natuurlijk aan en past perfect bij de natuurlijke nagel.
Het doel van het plaatsen van een kunstnagel is medisch gezien verantwoord. De kunstnagel zorgt ervoor dat de oorspronkelijk gevormde nagelwallen behouden blijven en voorkomt dat het nagelbed onjuist gaat opgroeien en blijvende nagelmisvormingen of ingroeiing veroorzaakt.

orthese-1.-home.jpg

SILICONE ORTHESE

Orthese

Een orthese of teenstukje wordt (direct op de voet) gemaakt van siliconen. Om een goed passende orthese te maken wordt er voor het maken van de orthese een voet onderzoek gedaan. Hierbij wordt er gekeken naar de beweeglijkheid van de tenen. Ook worden uw schoenen bekeken aan de binnen en buitenkant. Het kan zijn dat ik u vraag om meerdere schoenen mee te nemen.

ORTHESE VOOR VERSCHILLENDE DOELEINDEN

Protectie: tegen onder andere likdoorn of bursa op de tenen

Correctie: van bijvoorbeeld een klauwstand van een teen

Consolidatie: waarmee wordt voorkomen dat een afwijking steeds erger wordt

Preventie: om bijvoorbeeld een scheefgroeiende teen die nog geen last geeft, geen klachten te laten geven.

ORTHESE ADVIES

Orthese advies:

Gebruik van een orthese In het begin zal de orthese niet altijd erg comfortabel zitten, geef uw voeten de tijd om even te wennen. Bouw het gebruik geleidelijk op, begin bijvoorbeeld met een half uur per dag. Normaal gesproken moet u na 1 tot 2 weken gewend zijn. De orthese mag geen pijn doen of blaartjes veroorzaken! U kunt dit binnen 1 week constateren. Probeer de orthese eventueel eens in andere schoenen. Blijven er problemen, neem dan even contact met mij op.

’s Nachts hoeft u de orthese niet te dragen. De orthese blijft het beste zitten met sokken en dichte schoenen, mits daar voldoende ruimte voor is. Houd bij het kopen van nieuwe schoenen dus ook rekening met de orthese. Probeer, indien mogelijk, de orthese altijd met twee handen aan te brengen en te verwijderen (nooit trekken!)

Onderhoud:

U kunt de orthese wekelijks afwassen met handzeep, daarna wel goed laten drogen.

Als u de orthese weer aandoet kunt u hem licht inpoederen met bv. talkpoeder. De poeder zorgt ervoor dat het voetzweet een beetje wordt opgenomen.

TIP: Neem bij het kopen van nieuwe schoenen de orthese mee

2325179.jpg

SCHIMMELNAGEL

Een schimmelnagel is een veel voorkomend probleem. De nagel is vaak dik, brokkelig en verkleurd. Dit wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie. Een schimmelnagel geneest zelden of nooit vanzelf en daarom is behandeling noodzakelijk.  De meeste mensen noemen het overigens kalknagels. Maar niet iedere kalknagel is per definitie een schimmelnagel.

Een van de kenmerken van een schimmelnagel is de kleur, die is meestal wit/geel of bruinig.

Maar er zijn meer oorzaken voor een afwijkende verkleuring van de nagels, zoals: psoriasis, medicijngebruik of interne aandoeningen. 

Voor de huisarts zijn er bij schimmelnagels weinig mogelijkheden. Hij/zij kan orale anti-mycotica voorschrijven. Dit wordt door de huisarts gedaan. De huisarts volgt daarmee beleid om restrictief om te gaan met orale anti-mycotica. Een andere reden kan zijn dat de patiënt de medicatie om medische redenen niet kan nemen.

Ook moeten uw sokken en schoenen worden behandeld, want ook daar zitten schimmelsporen.

Schimmelinfecties ontstaan door besmetting met schimmelsporen, deze zijn jarenlang levensvatbaar. In tuinaarde zitten schimmels die besmettelijk zijn voor de mens, maar de voornaamste bronnen van besmetting zijn die plaatsen waar veel verschillende personen op blote voeten rondlopen: zwembaden, douchevloeren van bijv. sporthallen, sauna’s. De term zwemmerseczeem is misleidend, ook mensen die nooit in een zwembad komen kunnen een voetschimmel oplopen. Niet iedereen krijgt een schimmelinfectie, de ene persoon is veel gevoeliger voor schimmelinfecties dan de andere. De reden hiervan is onbekend. Verminderde weerstand kan vaak wel een rol spelen.

Er zijn vele factoren die de huid ontvankelijk maken voor schimmelinfecties. Een gezonde huid voelt droog aan, heeft een dun vetlaagje, een zuurgraad van ongeveer 4, en is bevolkt met huidbacteriën. Alles wat deze situatie verandert bevordert de kans op het krijgen van een schimmelinfectie.

Door het gebruik van zeep, douchegel en shampoo lost een gedeelte van het vetlaagje op. Door de huid te vaak met zeep te wassen, of onvoldoende af te spoelen, krijgt de huid onvoldoende kans om de zuurgraad te herstellen. Vooral zeep met een desinfectans is erg slecht voor de huid, dit tast niet alleen de zuurgraad aan, maar ook de normale bacteriële flora van de huid. Er worden ook zepen verkocht met een neutrale zuurgraad, met een relatief lage PH waarde, deze zepen zijn minder schadelijk. Ook vocht is bevorderlijk voor de groei van schimmels, als de lichaamsplooien en de ruimten tussen de tenen niet goed worden afgedroogd.

IMG_20210115_120741.jpg

VILTTECHNIEKEN

Pijnlijke locaties aan de voet kunnen d.m.v. druk ontlastende technieken drukvrij gelegd worden.
Likdoorns, hallux valgus (knokkel aan grote teen), hamertenen, klauwtenen, ruitertenen, hielspoor, pijnlijke voorvoet of nagelwallen. Deze aandoeningen kunnen d.m.v. druk ontlastende technieken, allemaal drukvrij worden gelegd zodat pijn verleden tijd is. In veel gevallen kan de drukvrij gelegde locatie vervolgens met een silicone orthese vervangen worden.

bottom of page